21 Ocak 2014 Salı

Debian ve Türevi Linux Dağıtımlarında Java Kurulumu

Yakın zamanda iş yerindeki bilgisayarıma Debian kurulumu yaptım. Debian ve türevi Linux dağıtımları OpenJDK yüklü olarak gelirler, ama biz geliştiriciler bundan hazetmeyiz, ille de Oracle JDK yüklemek isteriz.
Bunun için Oracle'ın sitesinden son versiyon JDK'yı indirip sıkıştırılmış dosyayı açmanız yeterli aslında ama işletim sistemi ile tamamen entegre olması için bir seri linklerin oluşturulması gerekiyor, ister manual olarak ister update-alternatives komutlarını kullanarak.

Bunun yerine Bruce Ingalls tarafından oluşturulan bir script yardımıyla bütün bu işlerin otomatik olarak yapılmasını sağlayabiliyoruz. Bunun için gerekli adımlar şu şekilde:

  1. Oracle'ın sitesinden sistemimize uygun JDK versiyonunu indiriyoruz. Java SE 7 için http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html adresi olabilir mesela.
  2. İndirdiğimiz JDK'yı (.tar.gz dosyasını) /usr/lib/jvm dizini altında açıyoruz. Bunun için root haklarına ihtiyacımız var, komutlarınızın başına sudo eklemeyi unutmayın.
  3. Bruce Ingalls'in aşağıda yazının sonundaki scriptini bir dosyaya kaydedip root haklarıyla çalıştırıyoruz (sudo update-java.sh), şuna benzer bir ekran çıkması lazım:  
  4.  openjdk olmayan :) seçeneği seçip OK butonuna basıyoruz, işlemin tamamlanmış olması lazım. Hayırlı olsun. java -version komutunu çalıştırarak konsol içinde de yüklemenin yapılıp yapılmadığının teyidini alabilirsiniz.
Ubuntu ve Debian'ın güncel versiyonları üzerinde başarıyla çalıştırdığım bir yöntemdir, Pardus'un da son versiyonları Debian üzerine bina edildiği için Pardus'ta da çalışacağını tahmin ediyorum.

Yukarıda bahsettiğim Bruce Ingalls'ın scripti şu şekilde:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder